Sail to the COP

Vandaag vertrekt ProRail’er Eva Dijkema per zeilboot naar Chili. Samen met haar reisgenoten gaat ze naar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Een groot evenement waar meer dan 20,000 mensen aan deelnemen.

Eva maakt zich, samen met de andere deelnemers, zorgen om de C02-uitstoot veroorzaakt door de luchtvaart. Volgens Eva is de trein comfortabeler en vaak ook mooier qua route. Toch kiezen er nog altijd veel mensen voor het vliegtuig. Dit komt volgens Eva onder andere omdat het Europese treinsysteem nog wel wat aanpassingen kan gebruiken.

Route

De tocht naar Chili zal in totaal zo’n 7 weken duren. De route begint vandaag in Scheveningen waarna ze 4 stops maken; in Casablanca, Tenerife, Kaapverdië en Recife. De meeste van de deelnemers hebben enige ervaring met zeilen. Toch zal er nog veel nieuw zijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld nog nooit op open zee gevaren.  Tijdens de reis wordt zo’n 4 uur per dag besteed aan het analyseren en bedenken van oplossingen voor de toekomst van het reizen. Aan het eind van de reis publiceert de groep een document en presentatie. Deze presentatie zal gericht zijn aan politieke leiders en de industrie.

Een lange reis

ProRail ziet de noodzaak van de situatie in en heeft zich opgegeven als sponsor. Ze hebben Eva hierbij wel een voorwaarde gesteld: ze mag namelijk niet met het vliegtuig terug naar huis. Na de COP25 zal ze per vrachtschip naar Nederland varen.

Benieuwd naar Eva’s reis? Je kan haar hier volgen op Instagram. Klik hier voor meer informatie over Sail to the COP.