ProRail gaat vanaf september hybride werken

Hybride werken, je hoort en leest er veel over, maar wat is het nu precies? En is het een hype of is dit de ideale invulling van het nieuwe werken? Er zijn nog veel vragen, maar hybride werken biedt vooral veel kansen. Hier lees je waarom ProRail voor hybride werken kiest en hoe zij daar invulling aan geeft. 

Hybride werken betekent een combinatie van vaste fysieke ontmoetingsruimten, werkplekken die je ergens onderweg kunt boeken, thuiskantoren, hippe en robuuste virtuele werkomgevingen en overal snelle wifi. Dus ook anders samenwerken en leidinggeven.* ProRail gelooft sterk dat het bijdraagt aan de teamsamenwerking en een betere binding met de organisatie en is er daarom klaar voor om vanaf september hybride te gaan werken en de combinatie van werken vanuit kantoor én thuis te ontdekken. Hier stelden we zes basis principes voor op:

  1. De combinatie van op kantoor werken en thuiswerken is de basis
  2. We gaan het al lerende doen, met veel keuze vrijheid voor de medewerkers
  3. De kantoorruimte is primair gericht op samenwerken en ontmoeten waarbij het team centraal staat
  4. We zorgen voor een duidelijke scheiding tussen rust en reuring
  5. De thuiswerkplek wordt door ProRail ingericht (op verzoek van de medewerker)
  6. We staan achter de keuze van hybride werken en ontwikkelen gaandeweg onze vaardigheden

Hybride werken is een cultuurverandering waarbij veel flexibiliteit wordt gegeven maar ook gevraagd. Onze kantoren zijn de plek om elkaar fysiek te ontmoeten, thuis is de plek waar collega’s elkaar digitaal ontmoeten en bureauwerk doen. Uit onderzoek onder ProRail medewerkers blijkt dat het de voorkeur heeft om 2 dagen per week op kantoor te werken, maar dat wordt geen regel. Hybride werken is meer dan alleen die keuze. Op basis van je werk maak je als ProRail medewerker samen met je team de keuze elkaar fysiek te ontmoeten en samen te werken, digitaal samen te werken of bureauwerk te doen. Je leidinggevende is onderdeel van het team en niet de beslissende factor. Het draait allemaal om de verbinding met collega’s, je team en de organisatie.

Om ervoor te zorgen dat iedereen dit op de juiste manier kan doen, investeert ProRail in haar kantoren en haar medewerkers. Zo komen er nieuwe project-, team en vergaderruimtes. Teams staan centraal omdat zij samen beslissen op welke momenten en hoe zij hun werk doen. Ook zorgen we voor persoonlijk leiderschap omdat je als medewerker keuzes maakt over zowel het team als je persoonlijke voorkeuren. We willen in de praktijk leren, daarom gaan we meteen volledig om en doen we niet eerst één pilot op afdeling. ProRail gelooft in de kracht van hybride werken. It’s here to stay.

Klinkt dit als muziek in je oren? Bekijk dan onze vacatures en wie weet ervaar jij vanaf september ook het nieuwe hybride werken bij ProRail.

*bron: managementimpact.nl