Jong Talent: Thomas Mohring

“Ruim een jaar geleden zocht ik een nieuwe baan. Ik heb bestuurskunde gestudeerd en wilde graag beleidsadviseur worden bij een grote en complexe organisatie. Een functie die ertoe doet, dat was voor mij echt een must. En niet voor de aandeelhouders, maar voor de maatschappij.

Al snel kwam ProRail voorbij en ik werk nu als Beleidsadviseur Milieu & Duurzaamheid. Duurzaamheid stond toen nog niet perse hoog op mijn to-do-list, maar nu denk ik waarom eigenlijk niet? Het mooie aan ProRail is dat duurzaamheid overal op de agenda staat. In de basis is vervoer per spoor al een van de meest duurzame vormen van vervoer, maar we onderzoeken constant hoe het nog beter kan. We willen excelleren op de thema’s CO2 reductie, energie besparen, energie opwekken en circulariteit.

Circulair materiaalgebruik is één van de thema’s waarvoor ik verantwoordelijk ben. Hoe kunnen we ons materiaal nog duurzamer inkopen? We kijken niet alleen naar waar het materiaal van gemaakt is, maar ook naar waar materiaal vandaan komt en hoe we het na gebruik kunnen hergebruiken of recyclen. Zo maken we de cirkel rond. We zoeken onder andere naar bio-based materiaal voor de borden langs het spoor en een duurzamere oplossing voor de betonnen dwarsligger. Bij nieuwe projecten zetten we de duurzaam-bouwcalculator (DuboCalc) steeds vaker in. Daarmee worden de milieukosten in kaart gebracht en stimuleren we onze aannemers duurzamer te werken.

Naast veranderingen binnen de techniek gaat het ook heel erg om gedrag. En dat begint bij hoe wij als medewerkers kijken naar duurzaamheid. Begin dit jaar lanceren wij een game om intern nog meer bewustzijn te creëren over de impact die je kan hebben, zowel privé als in je werk. Het gaat immers om meer dan afval scheiden en hergebruik van koffiebekers.”