Innovatie: Slim alarmeren

ProRail ontwikkelt een innovatief, wiskundig model dat onze incidentenbestrijders helpt om zo snel mogelijk ter plaatste te zijn bij incidenten op het spoor. “Snelheid is van levensbelang, omdat elke minuut telt”, weet Arno Koster van ProRail ICT. “Bij de brandweer werken ze ook al met een dergelijk systeem, dat ze ontwikkelden met het Centrum Wiskunde & Informatica, het CWI. Daarom werken wij nu ook samen met het CWI. Hun ervaring bij de brandweer kunnen wij goed gebruiken.” In de video legt hij uit hoe ‘Slim alarmeren’ werkt.

Wiskundig model

Op basis van een wiskundig model bepaalt ons systeem nauwkeurig welke incidentenbestrijders het snelste bij een incident aanwezig kunnen zijn en dus het snelst aan de slag kunnen. Alles wat daar onderweg aan bij kan dragen is geautomatiseerd. Zo staat de navigatie in hun voertuig automatisch ingesteld en worden e-mails voorgelezen. “Maar we willen meer. We werken nu samen met CWI aan een wiskundig model voor de optimale inzet van incidentenbestrijders”, licht Arno toe . “Als er geen incidenten zijn, doen ze onder meer surveillances, inspecties, overwegacties en andere werkzaamheden om incidenten te voorkomen.”

Slimme oplossingen en vernieuwde systemen

Vanwege het toenemende treinverkeer is het van groot belang dat incidenten snel worden opgelost én worden voorkomen. We bedenken slimme oplossingen voor problemen, we vernieuwen systemen en gebruiken nieuwe technologieën, en dragen daarmee bij aan duurzame mobiliteitsgroei.

Meer weten of meewerken?

Meer weten over innovaties bij ProRail? Kijk dan op https://werkenbijprorail.nl/innovaties-bij-prorail/. Wil je meewerken en met slimme oplossingen, vernieuwing van systemen en nieuwe technologieën bijdragen aan duurzame mobiliteit en mobiliteitsgroei? Houd dan onze vacatures in de gaten.