Het wordt steeds drukker in ons land: Hoe houd je Nederland bereikbaar?

150 geïnteresseerden kwamen op 6 november bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht om mee te praten over ‘De bereikbare samenleving’. Een evenement van NRC Live, waarvan ProRail sponsor is. Geert Kloppenburg, strategisch adviseur Mobiliteit en publicist presenteerde de avond. Met sprekers als Professor Wijnand Veeneman van NGINFRA, Naard Hermans van De Reisbeweging en een panel met deelnemers als Bart Schmeink van Connexion, Michèle Blom van Rijkswaterstaat, Bertho Eckhardt van BOVAG en Roger van Boxtel van de NS.

De bereikbare samenleving

Het onderwerp was de mobiliteit van de toekomst. Er werd gekeken naar uitdagingen op het gebied van bereikbaarheid. Volgens Veeneman wordt het veranderpatroon van mobiliteit vergelijkbaar met dat van de komst van de eerste auto (1908). Dat is dus enorm! We moeten beter inspelen op vraag en aanbod om het mobiliteitsprobleem op te lossen. Verder mist er volgens Schmeink een gezamenlijke visie. ‘Nederland is sterk in logistiek, maar we raken achterop.’ Volgens Van Boxtel investeert het Rijk te weinig in écht grote infraprojecten: ‘Het is allemaal houtje-touwtje.’ Eckhardt pleit dan ook voor een Deltaplan in gezamenlijkheid: “Anders gaan we hopeloos vastlopen”. Naard Hermans sloot de avond af met een verhaal over het Low Car Diet, de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland.

                           
Meepraten?

Dit was de eerste avond van een serie van vijf over Mobiliteit van de toekomst. De volgende editie is op 11 december 2018 en gaat over Slimme Technologie. Interesse om één of meerdere van deze avonden bij te wonen? Koop dan snel je tickets.