Een nieuwe kijk op techniek tijdens Girlsday bij ProRail

26 meiden van het Amadeus Lyceum in Vleuten kwamen vanochtend langs bij ProRail tijdens Girlsday. “Bij ProRail vinden we diversiteit erg belangrijk. Maar als er weinig meiden kiezen voor technische vakken, is het voor ons ook lastig om meer vrouwen bij ProRail te krijgen. Vandaar dat wij graag meewerken aan initiatieven als Girlsday, om de meiden al voordat ze de keuze voor hun vakkenpakket maken, te laten zien hoe leuk techniek wel niet is.” – Rachelle van Daalen, programmamanager Diversiteit en Inclusiviteit en organisator van Girlsday bij ProRail.

Techniek bij ProRail

De groep meiden bestond uit tweedejaars havo-en vwo-leerlingen. Giechelend en niet wetend wat ze precies konden verwachten, gingen ze zitten. De dag begon met een uitleg over wat ProRail precies doet. Al snel kwamen de meiden er achter dat er veel meer achter ProRail zit dan ze dachten. Ook ging team duurzaamheid met ze aan de slag. De meiden bouwden mini zonnepanelen. De veiligheidsbrillen waren al een succes, maar uiteindelijk ook de zonnepanelen: die werkten allemaal.

Ans Rietstra, directeur Projecten bij ProRail kwam ook nog langs om ze persoonlijk toe te spreken. “Ik werk hier nu bijna drie jaar en heb totaal geen verstand van techniek. Maar dat hoeft ook niet, als je techniek maar wel heel leuk vindt. Jullie zijn de toekomst van techniek. Ik vind het belangrijk dat meisjes en vrouwen net zoveel mogelijkheden hebben als jongens en mannen.”

De toekomst van Techniek

Verder kregen de meiden nog een workshop in creativiteit en techniek. Wat is techniek eigenlijk? Je iPhone? Een fabriek? Kleding? Allemaal knopjes en draadjes? Of misschien wel een vliegtuig? Techniek blijkt veel meer te zijn dan ze dachten. Loes: “Ik denk dat er later misschien wel rails door de hele stad loopt en dat daar dan een soort kleine ronde auto’s op rijden. Deze vliegen dan in de lucht, zodat mensen niet meer overreden worden als ze over straat lopen.” Ook Ilse had een idee voor techniek in de toekomst: “Ik vind dat we meer moeten doen met 3D-printers. Bijvoorbeeld het 3D-printen van schoenen. Dan hoeven mensen in arme landen niet meer zo hard te werken en het is ook nog eens duurzaam!

Een inkijkje bij de vrouwen van ProRail

De meiden kregen ook nog een inkijkje in het werk van een Incidentenbestrijder door twee vrouwelijke Incidentenbestrijders en een vrouwelijke Inspecteur Seinwezen. Ze hadden veel vragen voor hen, zoals: “Moet je nou de hele dag wachten totdat er iets gebeurt? En:”Is dat nou een sirene op de auto?”

Er waren nog individuele gesprekken met vrouwelijke werknemers bij ProRail om de meiden te helpen in hun studiekeuze. Het was een hele leerzame ochtend. De meiden waren verrast over hoeveel meer ze met techniek kunnen doen dan ze eigenlijk dachten. Jade: “Leuk dat we allemaal verschillende dingen gingen doen en dat je met verschillende vrouwelijke werknemers bij ProRail ook individueel kon praten om hun verhaal te horen. Wat ik ervan heb geleerd? Ik weet nu wel dat ik geen kantoorbaan wil.”

Tot slot was er nog één meisje dat een verrassing in haar lunchbox had. Zij mag binnenkort samen met een klasgenootje een dagje meelopen met Ans.