ProRail ziet toepassingen in Blockchain technologie

Hoe zet je Blockchain in voor het spoor? Lead Data Scientist Laurens Koppenol van ProRail geeft drie toekomstscenario’s rondom de toepassing van Blockchain technologie voor het spoor. 

“Blockchain gaat over de samenwerking tussen partijen die je niet echt kent of vertrouwt. Ook de bitcoin maakt hier gebruik van. Met de bitcoin willen mensen geld met elkaar uitwisselen zonder bank. Als spoorbeheerder hebben wij in essentie een vergelijkbaar probleem. We moeten heel veel informatie uitwisselen met andere partijen”, vertelt Laurens. “We zien nu al drie toepassingen.”

Laurens Koppenol: Lead Data Scientist bij proRail

Goederen en Blockchain

ProRail moet in de gaten houden wat er allemaal op het spoor rijdt en wat voor gevaarlijke stoffen er worden vervoerd over het spoor. Die informatie wordt vaak aangeleverd door partijen die we eigenlijk helemaal niet kennen. Binnen goederenvervoer kunnen verschillende partijen zoals vervoerders, verladers en de haven informatie met elkaar delen via de Blockchain. Dit maakt het veiliger en betrouwbaar.

Zelfrijdende trein

Het tweede scenario gaat over de zelfrijdende trein. De Deutsche Bahn (DB) heeft op een modelspoorbaan van 80 km een test gedaan met een zelfrijdende trein die zelf communiceert met de infrastructuur. Dit betekent dat de trein praat met een sein, een wissel en eigenlijk alles wat daar ligt. De DB heeft hier een Blockchain toepassing bij gemaakt. Het systeem regelt zelf waar een trein mag komen en waar niet. Onder de motorkap wordt alles afgestemd en op die manier rijden de treinen.

Slimme contracten

Met een smart contract kunnen sensoren in het spoor meten of iets goed is onderhouden. Een smart contract is een concept vanuit Blockchain waarbij je regels opstelt die iedereen ook accepteert. Hierin staan verschillende afspraken. ProRail kan de controle op die contracten automatiseren. Een aannemer zorgt er bijvoorbeeld voor dat een x aantal storingen wordt opgelost. Afhankelijk van het aantal storingen dat de aannemer heeft opgelost, wordt hij uitbetaald.

Wil je ook werken aan vervoer waar Nederland beter van wordt? Bekijk dan onze vacatures.