Veelgestelde vragen
Een nieuwe baan is spannend. Logisch dus dat je vragen hebt. Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden hem graag voor je.
Direct naar de inhoud.
Een nieuwe baan is spannend. Logisch dus dat je vragen hebt. Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden hem graag voor je.
We werken wel met geavanceerde systemen en technologieën, maar we doen geen ICT werkzaamheden zoals programmeren of functioneel beheer. We zijn een technisch logistieke afdeling die ervoor zorgt dat storingen aan spoorinfrastructuur snel en veilig worden opgelost.
Als elektrotechnicus bij ProRail werk je binnen, en dus niet meer met je handen. De kennis die je op hebt gedaan door het werken met je handen komt wel goed van pas tijdens de opleiding en het werk wat je gaat doen.
Nee, als er een storing of incident is stuur jij binnen de aannemer aan die buiten de storing oplost. Wel denk je mee over het voorkomen van storingen. Jouw technische inzicht komt daarvoor heel goed van pas.
Het Operationeel Besturingscentrum Infra bestuurt en bewaakt de elektrische infrastructuursystemen op en rond het spoor, voor het standaard spoornetwerk (laagspanning), maar ook voor de Betuweroute (hoogspanning). Het gaat dan om systemen voor de energievoorziening, bovenleidingen en onderstations, de railinfravoedingen, noodstroomvoorzieningen en tunneltechnische installaties. We monitoren alle installaties en komen in actie bij incidenten, schakelen deze gepland en ongepland uit zodat onze (onderhouds)aannemers veilig hun werk kunnen doen.
Je gaat werkend leren. De opleiding is gemiddeld 2 dagen in de week en de overige dagen draai je gewone diensten mee. En we betalen je meteen een volledig salaris. We bieden maatwerk. De opleiding is op jouw niveau afgesteld. Heb je problemen met bepaalde stof, dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen de toetsen te halen. Heb je een toets, dan krijg je extra tijd om te leren. Heb je meer tijd nodig of ga je juist sneller, dan is dat geen probleem.
Nee, de kennis die je opdoet met een MBO 4 opleiding heb je echt nodig om de opleiding te kunnen halen. Ervaring is niet nodig, wij leren je de rest. Je wordt een vakbekwaam persoon EV “besturen op afstand”, deze persoonscertificering heb je nodig om je aanwijzing te behalen.
Nee, dat is niet erg. Wij leiden je op. Het is wel belangrijk dat je een opleiding hebt in elektrotechniek, hoogspanning of niet. Of het nu gaat om 220 of 1500 Volt, de wet van Ohm blijft toepasbaar.
Dat is voor iedereen anders. Onze collega’s ervaren het werken op kantoor als heel prettig. Alle ervaring die zij buiten hebben opgedaan helpen om de aannemer goed te begrijpen en storingen snel op te lossen. Je komt nog wel buiten, maar alleen om te leren. Buiten werken gaat vaak gepaard met onregelmatige diensten. Wij werken met een 24/7-rooster, maar je weet wel altijd waar je aan toe bent.
Als elektrotechnicus bij ProRail werk je binnen, en dus niet meer met je handen. De kennis die je op hebt gedaan door het werken met je handen komt wel goed van pas tijdens de opleiding en het werk wat je gaat doen.
Het werk dat je doet op het OBI is inderdaad anders dan het werk dat je als monteur doet. Gelukkig gooien we je niet in het diepe. Voor je op het OBI aan de slag gaat, volg je een betaalde opleiding van ongeveer een jaar. In dat jaar leren we je alle ins en outs van het elektronetwerk op en rond het spoor. Je krijgt de tijd om te wennen en je examens te halen.
Nee, dit is echt een technische functie. Je werkt wel met geavanceerde systemen en technologieën, maar je doet geen ICT werkzaamheden zoals programmeren of functioneel beheer.
Jazeker. We hebben eigenlijk altijd wel stageplaatsen, meewerkstages en afstudeeropdrachten. Die vind je in het vacatureoverzicht. Op die manier kun je solliciteren. Ook voor stageplaatsen geldt dat je enkel kan solliciteren via de solliciteer button en niet via email. Alle informatie over stagelopen bij ProRail staat hier >
Er zijn 4 soorten traineeships: technisch traineeship, management traineeship, finance traineeship en legal traineeship. Een traineeship duurt 2 jaar waarin je 3 opdrachten van 8 maanden doet. De eerste opdracht krijg je van ons cadeau, de andere 2 zoek je zelf.
Je komt in dienst voor 36 uur per week. Daarvan werk je gemiddeld 1 dag per week aan training en persoonlijke ontwikkeling. Dit doe je samen met andere trainees. Denk aan een lunchlezing, een intervisiesessie of gezamenlijke bijdragen aan een project. Heel afwisselend, uiteraard leerzaam en goed voor je eigen ontwikkeling.
De opdrachten verschillen erg per traineeship. Hoe uitdagend is dat? Voorbeelden vind je in de vacaturetekst van het betreffende traineeship. De recruiter die daarin genoemd wordt, kan je alles vertellen, ook over vooropleidingen en vereisten. Zo moet je wel wo afgestudeerd zijn aan de start van je traineeship. Dat hoeft nog niet als je solliciteert.
Wat leuk dat je overweegt om in te stromen in één van onze traineeships. We nodigen je graag uit om te solliciteren. Wil je liever nog meer informatie, wij organiseren altijd eerst een inhousedag op ons hoofdkantoor in Utrecht. Zo kom je er snel of achter of wij een match zijn. Lees meer over onze sollicitatie procedure >