‘Mijn passie ligt bij de techniek. Ik geniet ervan om anderen te laten zien wat je met technische kennis kunt doen.’ Nienke heeft werktuigbouwkunde gestudeerd en is 4 jaar geleden gestart als technisch projectleider bij ProRail. ‘Het leukste aan mijn werk vind ik dat je echt impact maakt en ziet waaraan je werkt. Samen met het ingenieursbureau en je projectteam maak je een plan dat ook daadwerkelijk gebouwd wordt. Je ziet het met je eigen ogen gebeuren en weet precies waarvoor je het doet.’
Wetenschappelijk en in de praktijk
Nienke werkte 2,5 jaar bij ProRail als technisch projectleider, toen ze 1,5 jaar geleden begon als Engineering Doctorate kandidaat bij ProRail. Dit is een onderzoeksopleiding van TU Delft in samenwerking met ProRail."Het is een 2 jarige post-master programma waarin ik wetenschappelijk onderzoek uitvoer en de resultaten toepas in de praktijk van ProRail. De ene helft van de opleiding bestaat uit het uitvoeren van het onderzoek voor ProRail. En de andere helft uit onderwijs, een groepsproject en werk ik aan mijn professionele en academische vaardigheden die me helpen het project goed uit te voeren."
“Op dit moment kijk ik naar technische vraagstukken rondom de perronkappen. ProRail onderhoudt ongeveer 350 perronkappen in Nederland, waarvan een kwart gebouwd is voor de Tweede Wereldoorlog. Deze perronkappen moeten onderhouden en soms vervangen worden. Ik kijk onder andere naar wat de gewenste betrouwbaarheid is voor de perronkappen.
Daarnaast kijk ik hoe we de perronkappen het beste kunnen toetsen aan de huidige bouwnormen. Zeker bij historische perronkappen is dit een uitdaging. Omdat deze onder andere zijn gebouwd in een tijd met andere bouwregels. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de constructies blijven of gaan voldoen aan de huidige normen, maar dat ook de historische waarde van deze perronkappen behouden blijft?”
Women on the move
Nienke deed mee aan het ‘Women on the Move’ programma. Waarin vrouwen elkaar ondersteunen in hun carrière en hun kennis vergroten door inspirerende sessies en gastsprekers. Ook krijg je een mentor vanuit ProRail. ‘Wat ik het meest heb geleerd van dit programma, is mezelf beter leren uitspreken wat voor mij belangrijk is en dat het goed is om jezelf te laten horen.’
Bij ProRail geven we onze jonge vrouwelijke talenten graag een podium Daarom doet ProRail sinds 2019 ProRail mee aan de Young Talent award van Stichting Topvrouw van het Jaar. Nienke is vanuit ProRail genomineerd voor deze award show. Waarin jonge, talentvolle vrouwen in Nederland een prijs kunnen winnen. ‘Ik vind het een hele grote eer dat ik ben uitgekozen. Een mega mooi compliment, maar vind het stiekem ook wel spannend.’ Op 19 september is de uitreiking.
Toegevoegde waarde
“Binnen deze functie heb ik de kans gekregen om mij in een aantal technische vraagstukken verder te verdiepen. Door de opgedane kennis en mijn ervaring van projecten uit mijn vorige functie kan ik wetenschappelijke informatie begrijpelijk maken en toepassen in het werk bij ProRail. Zo hoop ik samen met verschillende ingenieursbureaus, tot de beste oplossing te komen.’
‘Het leukste aan mijn werk bij ProRail vind ik dat ik zowel aan mezelf kan werken als aan projecten die een tastbaar resultaat hebben. Tijdens een treinreis kan ik verschillende plekken aanwijzen waar ik, samen met het projectteam en ingenieursbureau aan heb gewerkt. Het is best een vrije rol als Engineering Doctorate kandidaat. Daardoor krijg ik de ruimte om te kijken waar ik tot toegevoegde waarde kan zijn binnen ProRail. De vertaalslag maken van lastige technische vraagstukken naar input waar iedereen mee verder kan, geeft mij heel veel energie. Mijn ambitie is om deze vertaalslag nog beter te leren maken.”
Wil je net als Nienke elke dag vooruit? Bekijk hier de vacatures bij jou in de buurt en maak deel uit van ons team.