Selectieproces regionaal verkeersleider

Je hebt met veel enthousiasme gesolliciteerd op de functie regionaal verkeersleider. En je mag door naar het selectieproces. Dat is al een mooie stap en je zou vast je droombaan tegemoet willen rennen. Maar voordat het zover is, wat komt er allemaal op je af?

Stap 1: online assessment en game

  • na je sollicitatie ontvang je een link naar een online assessment.
  • we vragen je dit assessment binnen 4 dagen afronden.
  • het online assessment bestaat uit persoonlijkheidsvragen en intelligentietests.
  • je ontvangt zelf de uitslag van het online assessment.
  • bij een positief resultaat ontvang je een link naar de online game.
  • bij een positieve uitslag van de game, krijg je een uitnodiging voor de fysieke of online informatieavond. Dan voer je ook een kort kennismakingsgesprek.

Stap 2: informatieavond

  • Op [datum] is er een (online) informatiesessie van 18.30 tot 20.30 uur voor de functie van regionaal
    verkeersleider. Het gaat om de locatie verkeersleidingspost [locatie].
  • Op deze avond geven we je informatie over de functies binnen verkeersleiding. Ook krijg je een korte
    (virtuele) rondleiding op? de seinzaal. Daarin zie je onder andere de werkplek van de regionaal verkeersleider en de treinverkeersleider. Uiteraard kun je vragen stellen.
  • Binnen 3 werkdagen na de informatieavond heb je je een kennismakingsgesprek met de teammanager(s) van ProRail. Dan wordt onder meer je motivatie, je inzet voor beide locaties en
    startsalaris besproken. Voor het startsalaris zijn criteria vastgesteld op basis van ervaring en afgeronde opleiding. Verder bespreken we op welke datum je de assessments maakt.
  • Na het gesprek krijg je te horen of je door bent naar de volgende ronde.

Stap 3: psychologische assessments

  • Ben je een ronde verder, dan nodigen we je uit voor het eerste deel van het assessment. Dit onderzoek heeft als doel in kaart te brengen of je voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen voor regionaal verkeersleider.
    Als er te veel sollicitanten zijn voor regionaal verkeersleider, bestaat de mogelijkheid in te stromen als treinverkeersleider op de locatie [locatie]. Voor ons als ProRail is het belangrijk dat je op termijn breder inzetbaar bent.
    Dit assessment noemen we Psychologisch onderzoek 1 en vindt plaats bij het assessmentbureau LTP TestNed in Rotterdam of Amstelveen. Zij nodigen je per e-mail uit voor een selectiedag.
  • Mocht je psychologisch onderzoek 1 succesvol hebben afgerond, dan volgt nog een assessment, psychologisch onderzoek 2. Dit onderzoek vindt online plaats, via laptop, pc of eventueel mobiel. Vooraf doe je een aantal testen thuis. Daar heb je 1,5 tot 2 uur voor nodig. Op de onderzoeksdag testen we onder andere je logistieke inzicht. Verder volgt een rollenspel om je communicatieve vaardigheden te beoordelen. Ook heb je een gesprek met een psycholoog op basis van persoonlijkheidsvragenlijsten. Dit alles om te bepalen of je écht past in de functie.
  • Besluiten we samen dat je ook een assessment voor treinverkeersleider kan doen? Dan vindt het onderzoek plaats op locatie van LTP in Rotterdam of Amstelveen.
  • Bij een positief advies neemt de teammanager van de verkeersleidingspost contact met je op om vervolgafspraken te maken.

Stap 4: vervolggesprek

  • De laatste stap in de selectie is een vervolggesprek met het management van de verkeersleidingspost. Als het kan op de locatie van die verkeersleidingspost, zodat je er voor de start van je opleiding al bent geweest. In dat vervolggesprek nemen we ook de uitslag van het assessment mee.
  • Als het sein op groen staat krijg je een aanbieding en kan je starten met de opleiding voor regionaal verkeersleider. Ga je door voor treinverkeersleider, dan volgt eerst nog een medisch onderzoek. Dit is wettelijk verplicht voor deze functie.

Stap 5: start opleiding

  • Op [datum] start de opleiding tot regionaal verkeersleider voor externe sollicitanten. Voor interne sollicitanten begint de opleiding in het najaar van 2022. Als externe sollicitant start je met een inwerktraject van 4 weken. De opleiding daarna wordt afwisselend gegeven op onze centrale opleidingslocatie in Utrecht en in de praktijk op de verkeersleidingspost Utrecht.
  • Je werkt 36 uur, dat betekent dat je ongeveer om de week een dag vrij bent. Tijdens je opleiding, die iets korter dan 6 maanden duurt, kan je geen vakantie opnemen. Dat komt omdat je in een groep wordt opgeleid en je anders te veel zou missen. Dit betekent dat je tot medio maart of mei geen vrij kunt nemen. Wel ben je tijdens de opleiding de feestdagen vrij en ongeveer om de week krijg je een roostervrije dag. Tijdens de centrale opleidingsdagen werk je van 9.00 tot 16.00 uur. Op de verkeersleidingspost draai je onregelmatige diensten en kan het ook zijn dat je soms in het weekend opleidingsdagen hebt of ’s nachts moet werken.

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure of de opleiding regionaal verkeersleider? Bel [naam teammanager], teammanager post [locatie], via [telefoonnummer].