De prangende vraag: Wat hebben ProRail en het Songfestival met elkaar gemeen?

Alhoewel je het misschien niet direct verwacht, hebben ProRail en het Songfestival veel met elkaar gemeen. Het Songfestival en ProRail ambiëren beide verbinding tussen een groot aantal Europese landen. Het Songfestival is uniek in zijn soort. Ze zijn namelijk het langstlopende jaarlijks terugkerende tv-evenement. Ook ProRail is uniek: wij zijn de beheerder van het drukst bereden spoornetwerk van Europa.

Een groot aantal bezoekers

Naar verwachting reizen er duizenden bezoekers uit het buitenland naar Rotterdam voor het Songfestival. Dit vraagt veel van zowel de Nederlandse- als de Europese spoorsector. Op het Nederlandse spoor neemt het aantal reizigers flink toe tijdens grote evenementen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) doet daarom een oproep aan de gehele Europese spoorsector om mee te denken over het opzetten van duurzame internationale treinverbindingen speciaal voor grote internationale evenementen. Het doel van staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) is om de komende jaren twee miljoen internationale reizigers extra te laten kiezen voor de trein op korte afstanden binnen Europa.

Aandeel ProRail

Volgens John Voppen, CEO bij ProRail, zijn “grote internationale evenementen” dé kans om te laten zien dat duurzaam reizen per trein binnen Europa een serieuze optie is om Europese (korte) vluchten te verminderen. Hiermee dragen we een steentje bij aan het behalen van de doelen uit het klimaatakkoord. In één trein passen namelijk al snel vijf keer zoveel passagiers als in een Boeing 737, bovendien zorgt de trein voor minder uitstoot.”

Een uitdagende opdracht

Het Europese spoornetwerk is nog niet ingesteld op evenementen als het Songfestival. Vaak is de dienstregeling al ruim van te voren rond waardoor extra internationale treinen inzetten vaak moeilijk is. Trainee Boaz IJpelaar denkt daarom tijdens zijn traineeship mee over een oplossing. Boaz heeft hiervoor contact met de Europese spoorinfrastructuurbeheerders. Het doel hiervan is om het netwerk aan spoor beter in te zetten.  Volgens Boaz is dit een goed moment om ProRail in Europa op de kaart te zetten. Dit is belangrijk omdat de komende jaren meerdere evenementen zullen zijn waarin Europeers treinverkeer van belang is. Denk bijvoorbeeld aan het EK van 2020, de Grand Prix in Zandvoort en het Amsterdam Dance Event.