Wat doet die UFO op het dak van De Inktpot?

Ons hoofdkantoor, de Inktpot, is met maar liefst 22 miljoen bakstenen het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Het is tussen 1918 en 1921 gebouwd in opdracht van de NS en had oorspronkelijk de fantastische naam Hoofdadministratiegebouw III. Sinds het gebouw niet meer in gebruik is van de NS heet het officieel: De Inktpot.

Panorama 2000

Goed, De Inktpot dus. Maar wat je écht wilt weten, is wat die UFO boven op het dak doet. Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1999. Van 5 juni tot en met 3 oktober van dat jaar werd, op initiatief van de toenmalige directeur van het Centraal Museum Sjarel Ex, een kunstevenement gehouden in de stad. Het event had de naam Panorama 2000 en werd georganiseerd ter ere van het nieuwe millennium.

Tijdens Panorama 2000 werden 24 kunstwerken door de hele stad verspreid. Het idee was dat je ze vanaf de Domtoren allemaal kon zien. Er werd zelfs een tijdelijke lift langs de zijkant van de Domtoren geplaatst, zodat iedereen van het kunstige uitzicht kon genieten. Wat je dan zag? Nou, bijvoorbeeld een enorme foto die op het schip van de Domkerk was geplaatst, een reuzenrad voor auto’s, 99 stadionzitjes in fluorescerende kleuren die verspreid waren over de daken, een enorme mus én een UFO op het dak van De Inktpot.

Overblijfsel

Na het kunstevenement zijn alle kunstwerken weggehaald, behalve de mus, die naar de zijingang van het St. Anthonius Ziekenhuis werd verplaatst, én de UFO. ProRail kocht het kunstwerk, met een diameter van 12 meter dat is ontworpen door Marc Ruygrok, en het staat dus nog steeds op het dak van De Inktpot. Mysterie opgelost!