Terugblik op het coachcafé: een inspiratie voor je ontwikkeling

ProRailers die aan hun ontwikkeling of loopbaan willen werken, kunnen deelnemen aan het virtuele coachcafé. Het café is een mooie plek voor spontane ontmoetingen en mooie gesprekken over wat jou bezig houdt in je werk. Nu je elkaar niet in het café kunt ontmoeten om dat gesprek te voeren, bedachten Frederieke Maagdenberg van Leren en Ontwikkelen en traineemanager Tim Burggraaf het virtuele coachcafé als mogelijk alternatief. Zestien trainees beten onlangs het spits af en waren aangenaam verrast.

Tijdens het virtuele Coachcafé van 26 mei bespraken zestien trainees hun talenten en dromen en de kracht van hun netwerk. Omdat een deel van deze groep trainees binnenkort uitstroomt, was het coachcafé bedoeld om een boost te geven aan de volgende stap in hun loopbaan.

Je droom waarmaken

Deelnemer Alienke vertelt: “Er waren drie rondes, waarin je eerst ging nadenken waar je goed in bent. Wat je talent is. Vervolgens wat je droom is en tot slot als je die droom wil bewerkstelligen, wat is dan de eerste stap die je moet zetten. Als je daar over nadenkt dan kan je ook bedenken wat je aan je netwerk wil vragen. Je droom was zo breed mogelijk, niet gelimiteerd tot ProRail. De eerste stap was meestal wel iets kleiner: wat kan ik nu vanuit mijn functie doen.”

De ondersteuning tijdens de dag kwam van Frederieke en vijf coaches uit de interne coachpool. En elke deelnemer nodigde twee gasten uit met een interessant netwerk voor andere deelnemers. In totaal waren er 25 collega’s met een groot netwerk. “We sloten af met een netwerkevenement, waarbij je een vraag die je gedurende de dag had ontwikkeld kon stellen aan een groot aantal collega’s uit de hele organisatie”, zegt Alienke. “Voor mij persoonlijk was het heel erg waardevol om je vraag voor te leggen aan mensen die niet direct in je eigen netwerk zitten. Ik kreeg erg veel reacties om eens koffie te drinken met mensen waar ik van te voren nooit aan had gedacht.”

Eye opener en inspiratiebron

Ook deelnemer Boaz vond het een succes. Nu het traineeship bijna afloopt, is het een goed moment om mezelf de vraag te stellen wat mijn talent, droom of volgende stap is.” Voor Boaz was het een eye-opener om het met andere mensen binnen de organisatie te hebben over werkplezier en mogelijkheden. “Dat is inspirerend om van anderen te horen. Tijdens het netwerkmoment van het Coachcafé heb je meteen de link naar de praktijk doordat je met mensen uit allerlei plekken uit het bedrijf kan overleggen.”

Flink aanpoten

​​​​​​​Patrick nam deel als coach. “Ik heb sommigen ook zien worstelen met trage vragen en dat hoort ook bij het proces. Het was een hele interactieve sessie. Er werden door deelnemers mooie spiegels aan elkaar voorgehouden.” Het was een pittig middagje, volgens Patrick, “Flink aanpoten en doorpakken. Daar hou ik van!”

“Wij staan als interne coachpool voor ‘aanpakken, ontwikkelen, groeien’. Hoe mooi is het dan als je in een coachcafésetting voor en door ProRailers in één middag met collega’s die willen ontwikkelen, van kwaliteit via droom naar een eerste stap in ons netwerk komt. Ik heb mensen boven zichzelf uit zien stijgen. Dat is prachtig en ook precies waar je het als coach voor doet.”

Het (door)ontwikkelen van medewerkers is belangrijk binnen ProRail. Iedere ProRailer heeft daarom een Persoonlijk Ontwikkel Budget. Ben jij op zoek naar een traineeship of een andere uitdagende baan met volop mogelijkheden voor (door)ontwikkeling? Bekijk dan hier onze vacatures.