Data en innovatie faciliteren slimme stations

Astrid Bunt, directeur Stations bij ProRail, was 1 van de hoofdsprekers tijdens de tweede avond van NRC Live over het mobiliteitsvraagstuk op 12 december. Op de vraag; hoe data en innovaties bijdragen aan de mobiliteit van Nederland, ging Astrid onder andere in op hoe ProRail innovaties gebruikt om de enorme groei van het aantal reizigers op de stations te kunnen faciliteren.

NRC Live, Astrid Bunt

Slimme stations

De ruimte op stations is vaak beperkt en groter bouwen is niet altijd de oplossing. Dat vraagt om slimme stations, waarbij een creatieve en innovatieve aanpak centraal staat. Bijvoorbeeld door de inzet van sensoren die data verzamelen om gericht slimme maatregelen te nemen. Astrid nam het publiek mee in ideeën over het station van de toekomst en innovaties die nu al worden toegepast. Denk daarbij aan tegels die de temperatuur meten, verlichting die alleen aan gaat als er iemand op het station is en geluidsinstallaties die rekening houden met het aantal reizigers op een station.

Spoorgoederenvervoer

Ook het goederenvervoer per spoor kan profiteren van de inzet van data en innovaties. Namens de sector vertelde Cor Hoenders van Railcargo hoe het zorgen dat systemen van ketenpartijen met elkaar communiceren en partijen gemakkelijk en drempelloos data delen, de kwaliteit van het spoorgoederenvoer verbetert. Nationaal én internationaal.

Er volgen nog drie avonden in de mobiliteitsserie van NRC Live. Wil jij hierbij aanwezig zijn en meepraten? Geef je snel op