ProRail gaat 'Anders Reizen' in 2020

Onlangs heeft CEO John Voppen zijn handtekening gezet onder de coalitie Anders Reizen. Hierin hebben de deelnemende bedrijven, waaronder Shell en Philips, afgesproken dat alle zakelijke reizen onder de zevenhonderd kilometer voortaan per trein gaan in plaats van per vliegtuig.

De coalitie roept de spoorbedrijven op om meer internationale verbindingen te realiseren en de reistijden naar nieuwe bestemmingen te verkorten. De afspraak moet uiteindelijk leiden tot een halvering van de CO2-uitstoot door zakelijke mobiliteit in de periode tot 2030.

John Voppen, CEO ProRail: “Het mooie is, dat we hierin kennis en ervaring kunnen delen. Samen gaan we op zoek naar innovatieve oplossingen voor de logistieke puzzels die bijvoorbeeld elektrisch rijden met zich meebrengt voor onze bedrijfsvoering. Zo bevorderen we met elkaar dat we onze ambities waar kunnen maken.”

Innovatieve oplossingen hard nodig

Dat innovatieve oplossingen binnen het internationale treinverkeer nog hard nodig zijn werden goed duidelijk tijdens de Klimaattop in Madrid. Collega Thomas deed bijvoorbeeld zo’n 15 uur over zijn reis. Binnen ProRail zijn we hier hard mee bezig. Zo is trainee Boaz IJpelaar momenteel, tijdens zijn traineeship, bezig met een bedenken voor een oplossing voor het inzetten van (internationale) treinen buiten de dienstregeling.

Verduurzaamen wagenpark

ProRail heeft circa tachtig leasauto’s en 170 bedrijfswagens. Sinds de nieuwe leasewagenregeling kunnen leaserijders in principe alleen nog kiezen voor elektrisch vervoer. Momenteel neemt het wagenpark zo’n 15 procent van de CO2-voetafdruk voor zijn rekening.