'Kledinglijn' waarschuwt jongeren voor gevaar op en rond spoor

ProRail heeft een nieuwe veiligheidscampagne gelanceerd met de naam ‘Victim Fashion’. De impactvolle campagne is gericht op jongeren en is bedoeld om hen nog bewuster te maken van de gevaren op en rond het spoor. Helaas is het hard nodig, want het totaal aantal dodelijke ongevallen op en rond het spoor stijgt vanaf het jaar 2016.

Waargebeurde ongelukken

De dertien kledingstukken die gepresenteerd werden tijdens de opening van de campagne op 4 april, zijn replica’s van kleding die slachtoffers aanhadden tijdens een ongeluk. De verhalen achter de kledingstukken zijn aangepast om de anonimiteit van de slachtoffers te waarborgen, maar berusten op waargebeurde ongelukken.

Bij de verhalen, die verspreid worden, is de boodschap steeds onmiskenbaar: dat opletten rond het spoor van levensbelang is. De oorzaak en het advies wat niet te doen wordt per verhaal steeds duidelijk vermeld, namelijk: onoplettendheid, bezig zijn met je mobiel, haast hebben en roekeloosheid.

Aantal dodelijke ongevallen stijgt

De afgelopen twee jaar ziet ProRail een duidelijke stijging van het aantal mensen dat verongelukt op en rond het spoor. Waar dit 6 dodelijke slachtoffers waren in 2016, steeg dit naar 12 in 2017 (cijfers ILT) en zelfs 17 in 2018. Onder de slachtoffers waren ook jongeren.

In de toekomst willen we treinen meer en sneller laten rijden. Ook is het steeds drukker op de weg. Die combinatie baart ProRail zorgen. Bij elk overlijden staat niet alleen bij familie en vrienden de tijd stil: ook in de spoorsector. Incidentenbestrijders, machinisten, conducteurs, hulpverleners, omstanders en alle andere betrokkenen zijn namelijk ook slachtoffer van deze ongelukken. Ook onze Treinverkeersleiders spelen een grote rol in de veiligheid op en rond het spoor.

Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van de gevaren rond het spoor, om levensbedreigende situaties helemaal te voorkomen. Daar willen we met deze campagne verandering in brengen. Zodat er minder, maar het liefst helemaal geen Victim Fashion kledingstukken meer bijkomen.