Jong Talent: Jules van Rixtel

Jules van Rixtel is 22 jaar en werd door ProRail ingehuurd voor het opzetten van een systeem dat de opbrengst van onze zonnepanelen meet. En dat doet hij niet zomaar. Tijdens zijn afstudeerstage voor de studie HBO Technische bedrijfskunde, bedacht Jules dit systeem en nu mag hij het afmaken. Als inhuur, want zijn stage is al succesvol afgerond.

Jules werkt voor de afdeling Leefomgeving, Juridische zaken en Vastgoed (LJV) in het team van Duurzaamheid & Beleid; “Bij ProRail hebben we de ambitie om in 2030 net zo veel elektriciteit op te (laten) wekken op haar assets als we zelf verbruiken op dat moment. Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door onze beschikbare oppervlakten zoveel mogelijk in te zetten voor het opwekken van duurzame energie. Dit doen we door diverse middelen zelf te benutten maar ook door onze assets (deels) beschikbaar te stellen aan derden. Om te kunnen sturen op onze doelstellingen moeten we de energie installaties automatisch uitlezen. En niet alleen die van onszelf maar ook die van derden op onze grond. En dat doet mijn systeem. Ook detecteren we daar sneller afwijkingen en storingen mee”.

Jon Talent

Nederlandse Spoorsector Co2 Neutraal

Het hogere doel is de afspraak die is gemaakt binnen de Nederlandse spoorsector; volledig CO2-neutraal in 2050. Spoorvervoer is een duurzaam product, maar ProRail hecht ook veel waarde aan duurzaam spoorbeheer. En zet zich aan alle kanten in voor het verduurzamen van mobiliteit. “Gaaf om daar op deze manier aan bij te dragen”, aldus Jules. “Mijn dashboard is bijna klaar en gaat binnen drie maanden live”.

Jules is via via bij ProRail terechtgekomen en had niet verwacht zover te komen. Al vanaf het begin wordt hij serieus genomen. Zijn opdracht doet er echt toe en blijft niet ergens in een la liggen. Hij vindt purpose in zijn werk erg belangrijk. In dit geval bijdragen aan duurzame mobiliteit en zo aan een duurzame samenleving. “In het begin kreeg ik nog wel scheve blikken uit mijn omgeving en mijn schoonvader noemde me structureel Tjoek Tjoek. Dit probeer ik dan wel te veranderen door het delen van positieve verhalen. ProRail is een fijne, open en transparante organisatie die je veel eigen verantwoordelijkheid geeft”.

Wil jij ook met een impactvolle stage bijdragen aan vervoer waar Nederland beter van wordt? Bekijk hier onze stages.