Hackatrain 2020

“Bedenk een oplossing voor het probleem van peakshaving op stations: het afvlakken van de ochtend- en avondspits door slim gebruik te maken van het gehele OV-ecosysteem. Van treinen, bussen, taxi’s tot deelfietsen, zodat reizigers op andere momenten het OV nemen.” Dat was de opdracht tijdens de Hackatrain 2020.

Hackathon

Hackathon is een werkvorm waarin binnen een bepaalde tijd problemen of vragen opgelost moeten worden. Onder hoge druk maak je gebruik van je eigen ideeën, creativiteit en oplossingen. In de spoorsector kunnen we die creatieve ideeën goed gebruiken. Normaal gesproken vind dit evenement plaats in de trein van Amsterdam naar Berlijn. Vanwege corona had het dit jaar een andere vorm.

Prototypes

Digitale talenten op het gebied van data, techniek, industrieel ontwerp of gedragsveranderingen werden ondergedompeld in brainstorms, techworkshops, coachingsessies, prototypes en pitch-trainingen. Op de finaleavond presenteerde de vijftien teams de zelfbedachte en- gebouwde prototypes via een liveverbinding aan de vakjury. De prototypes waren gebaseerd op data en techniek.

Winnend team

Het team Trainwreckers werd beloond met de hoofdprijs van 2500 euro. Zij willen forensen bewust maken van hun reisgedrag om deze vervolgens aan te passen aan de hand van data-analyse. Dit kan door individuen aparte reisadviezen te geven op variabelen als reistijd, veiligheid, kosten en het te verwachten reiscomfort. “Het winnende team bood de beste totaaloplossing door data, reisgedrag en alledaagse vervoersbewegingen slim te combineren, dat verdient een groot compliment”, aldus Karel van Gils, juryvoorzitter en directeur Innovatie en Technologische Vernieuwing van ProRail. “Ik ben onder de indruk van de breedte van oplossingen, de snelheid waarmee de prototypes werden gebouwd en dat naast technische oplossingen ook aandacht was voor gedragsverandering van de reiziger. De winnaars kunnen rekenen op een uitnodiging voor een bezoek aan ProRail.”

Digitaal evenement

Het evenement werd vanwege de recent aangescherpte coronamaatregelen omgebouwd tot een digitaal evenement in plaats van de treinreis naar Berlijn. De teams werden gedurende de hackathon, van 29 september tot en met 1 oktober, bijgestaan door diverse mobiliteitsexperts en coaches.

ProRail is continu op zoek naar innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder en duurzamer te maken. Zo kunnen we proberen storingen en vertragingen te voorkomen, het spoor in topconditie te houden en te vernieuwen. Ben je geïnteresseerd in werken bij ProRail? Neem dan een kijkje op onze vacaturepagina.