Innovatie: geurpalen

Hoe zorg je ervoor dat herten minder ‘rondhangen’ langs het spoor? Met geurpalen. Door de geur die de palen afgeven gaan de dieren weer gauw verder. Daarmee voorkomen we aanrijdingen.

Hangen langs het spoor

Treinen zijn steeds stiller en sneller, waardoor dieren ze minder snel zien of horen aankomen. Daarom nemen we maatregelen om dieren zoveel mogelijk van het spoor te houden. Naast hekwerk en natuurlijke afscherming is een geurbarrière nog een manier. Door de speciale lucht, die voor mensen soms ruikt als een brandlucht, wil het wild niet lang blijven.

750 meter geurpalen

In Lochem is aan weerszijden van het spoor een geurbarrière aangelegd over 750 meter. Deze barrière bestaat uit 300 houten paaltjes met een dot biologisch purschuim op de bovenkant. Om de paar meter staat zo’n paal. De schuimdot spuiten we regelmatig in met een geurmiddel.

Goed voor dieren én reiziger

Bij de geurbarrière van Lochem vonden in het verleden enkele aanrijdingen per jaar plaats. Sinds de start van de proef in januari 2017 staat de teller nog steeds op nul. Doordat de meldingen ook afnemen kan het treinverkeer lekker doorrijden. Uit de hoefafdrukken en wildwissels blijken reeën nog steeds het spoor over te steken. En dat is een goed teken. Dit betekent dat dieren vrij kunnen bewegen en de kans op aanrijdingen  zo steeds kleiner zijn.