Energie neutraal station Delft Campus

Op vrijdag 22 november zijn we gestart met de bouw van het eerste energie neutrale treinstation van Nederland: Delft Campus. De gemeente Delft, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail werken samen om dit station te realiseren.

Station zonder dak

In het oorspronkelijke ontwerp van het station was geen perronkap voorzien, terwijl dat bij de gemeente alsook bij ProRail een grote wens was. Tjeerd, Rail Systems Engineer bij ProRail, is binnen de organisatie op zoek gegaan naar de mogelijkheden om een perronkap te kunnen realiseren. Na onderzoek is hij tot de conclusie gekomen dat de mogelijkheid bestond om een dak van zonnepanelen te realiseren. Het station, ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel Architects, wordt voorzien van zonnepalen waarin deze zonnepanelen als dak functioneren. De panelen wekken genoeg energie op voor het gebruik van de liften, de stationsverlichting en andere apparatuur op het station zoals de omroepinstallatie en de kaartautomaten.

Prijs voor duurzaam gedrag

Volgens staatssecretaris Van Veldhoven slaan we met de bouw van het station twee vliegen in één klap: “de reizigers op het perron verregenen straks niet meer en het station wordt door het dak, dat in feite één groot zonnepaneel wordt, volledig energieneutraal.” Het huidige station heeft maar een beperkt aantal voorzieningen. Op dit moment is er weinig beschutting tegen regen en wind. Om naar de overkant van het station te komen moet er gebruikt gemaakt worden van een trap. Met de verbouwing van het station wordt het ook voor minder valide reizigers beter bereikbaar.

Tjeerd heeft dankzij zijn inzet voor het station de prijs voor duurzaam gedrag 2019 in ontvangst mogen nemen.  Tjeerd hoopt dat we deze vorm van investering in de toekomst nog veel meer gaan zien en daarmee de duurzaamheid van meerdere stations te verhogen.

Benieuwd naar  het nieuwe station? Op de projectsite kan je de bouw live volgen via de webcam. Woon je in de buurt van Delft Campus, reis je vanaf Delft Campus of heb je interesse in de bouw van het station? Iedere woensdagmiddag zijn er vanaf 13:00 tot 17:00 medewerkers van ProRail en van aannemer Strukton aanwezig.