Een interview met Tjeerd Dierckxsens, Rail Systems Engineer bij ProRail

Het is weer mogelijk om je in te schrijven voor het Talentenprogramma Railtechniek, waar je in twee jaar tijd klaargestoomd wordt voor het werk als Rail Systems Engineer. Maar waar werk je naartoe in zo’n Talentenprogramma? We vroegen Tjeerd Dierckxsens wat zijn werk als Rail Systems Engineer bij ProRail zo bijzonder maakt.

Tjeerd Dierckxsens: “Ik werk alweer acht jaar bij ProRail. Maar het werk is heel divers. Ik zit elke keer weer op een ander project en per project is het team weer totaal verschillend. Dat is wel heel leuk. Toch blijft het leukste aan het werk wel dat je veel invloed hebt op wat er buiten gebeurt. Je bent bezig met de plannen, maar je maakt ook onderdeel uit van de realisatie. Je werkt echt aan iets fysieks.”

“Een van de meest bijzondere projecten waar ik aan gewerkt heb, is toch wel Utrecht Centraal. Daar loopt per dag zo’n 260.000 man doorheen. Onder die 260.000 man, ook veel collega’s van ProRail en NS, omdat de hoofdkantoren in Utrecht zitten. Dat is wel heel tof. Maar daarnaast begint Utrecht Centraal er ook gewoon heel goed uit te zien.

Als Rail Systems Engineer moet je wel iets van techniek weten en je moet ook niet bang voor techniek zijn. Het is belangrijk dat je weet wat Ingenieursbureaus doen en dat je de tekeningen kunt lezen. Je moet dus wel echt van techniek houden, anders is deze functie niks voor je. Het bijzondere aan het werk bij ProRail is wel dat het relevant is voor bijna iedereen. Heel veel mensen maken gebruik van de trein en ProRail heeft hele gave projecten. Daarnaast is ProRail natuurlijk ook een hele lieve werkgever.”

Talentenprogramma Railtechniek

“Als je net uit de collegebanken komt, dan is het wel heel fijn dat je niet rechtstreeks in het diepe gegooid wordt. Met het Talentenprogramma Railtechniek word je aan de hand meegenomen en krijg je de kans om heel veel te zien. Ook technisch leer je veel over de inhoud. Er is zoveel mooi werk te vinden in de techniek. We hebben een tekort aan techneuten in Nederland, dus het talentenprogramma biedt je enorm veel mogelijkheden.”

Benieuwd geworden naar het Talentenprogramma Railtechniek? Lees hier meer.