Duurzame gevelbekleding voor railgebouwen langs het spoor ontwikkelt door student.

Afstudeer student industrieel productontwerp Djoeke Hurkens ontwikkelde voor ProRail bekleding voor spoorse gebouwen langs het spoor. Ze heeft dit zo ontworpen dat het duurzaam is, het een uniforme uitstraling heeft, het goed past in de omgeving en het ontmoedigt voor graffiti en andere vandalisme. Met dit ontwerp slaagde ze met een acht en het is nu in voorbereiding om getest te worden.

Duurzaamheid

Deze opdracht komt voort uit de duurzaamheidsambitie van ProRail. Het doel van ProRail is om vanaf 2030 energieneutraal en honderd procent circulair te zijn en dat vanaf 2050 het spoormateriaal CO2-neutraal is. De railgebonden gebouwen die langs het spoor staan zijn in beheer van ProRail. Op dit moment sluit de gevelbekleding niet aan bij de duurzaamheidsdoelen en valt er op dit gebied veel winst te behalen. De komende jaren wordt de gevelbekleding via natuurlijk verloop vervangen.

Ontwikkelen

Er moest ook een beveiligingssysteem ontwikkeld worden. Djoeke heeft eerst onderzoek gedaan naar duurzaamheid, gevelbekleding, ophangconstructies en graffiti. Hierbij werkte ze samen met verschillende afdelingen van ProRail, Bureau Spoorbouwmeester en leveranciers. Uiteindelijk ontwikkelde Djoeke drie ontwerpen.

Eindconcept

Het eindconcept bestaat uit twee delen. Het gevelpaneel bestaat uit hoogwaardig, volledig biobased materiaal, mycelium dat op een duurzame manier geproduceerd is. Voor de vormgeving is er gekozen voor een abstracte weergave van de ribbels onder de hoed van een paddenstoel. De vormgeving straalt duurzaamheid uit en het doet denken aan de natuur. Voor het ophangen heeft Djoeke een systeem ontworpen met eenvoudige vormen waarvoor zo min mogelijk materiaal gebruikt wordt. Dit systeem wordt gemaakt van een sterk en volledig recyclebaar metaal. Dit metaal heeft een langere levensduur, zelfs langer dan de gebouwen, en daardoor kan deze hergebruikt worden.

Stagelopen bij ProRail

Bij ProRail werk je in een omgeving vol kansen om jezelf te blijven ontwikkelen ook als stagiair. Dat kan op het persoonlijke vlak maar ook kan je jezelf in kennis of vaardigheden ontwikkelen. Binnen ProRail ga je aan de slag met zinvol werk want jouw inzet heeft echt impact op de samenleving.  Voor al die mensen en goederen die veilig en op tijd op de plek van bestemming aankomen en dat iedere dag opnieuw. ProRail beloofd je vrijheid, ruimte en vertrouwen. Er wordt naar je geluisterd. Zo kan jij met eigen creatieve ideeën komen die een grote impact hebben op onze resultaten.

ProRail is op zoek naar nieuw talent, wil je weten wat de mogelijkheden bij ProRail zijn? Kijk dan nu hier