Duurzaam bouwen met bagger

“Bouwen met bagger? Dat leek me niet mogelijk. Maar het kan. Van baggerspecie uit sloten kan je bouwmaterialen maken die we kunnen gebruiken voor het spoor. Dat is een stuk duurzamer dan de materialen die we nu gebruiken, zoals beton, staal, koper of plastic”, vertelt Eva Dijkema, projectmanager duurzame innovaties bij ProRail. Zij doet een proef met bouwmaterialen van baggerspecie.

Bagger uit sloten langs het spoor

Regelmatig laten we sloten langs het spoor uitbaggeren. Dat is nodig voor een goede aan- en afvoer van water. Zonde om de grote hoeveelheden bagger zomaar weg te doen terwijl je er ook een circulair plan voor zou kunnen maken. Eva: “Onze partner NETICS maakt van deze bagger ter plekke bouwmaterialen, zoals bakstenen. Die materialen kunnen we meteen voor het spoor gebruiken, bijvoorbeeld om kabelgoten aan te leggen. ProRail is namelijk altijd op zoek naar mogelijkheden om het spoor nog duurzamer te maken. Daarom is het heel belangrijk om met deze materialen te experimenteren.” In de toekomst hoopt Eva proeven te kunnen doen met grotere constructies, zoals een onderdoorgang of een brug.

Meer weten of meewerken?

Meer weten over innovaties bij ProRail? Kijk dan op onze Innovaties bij ProRail pagina. Wil jij met slimme oplossingen, nieuwe technologieën en de vernieuwing van systemen bijdragen aan duurzame mobiliteit en mobiliteitsgroei? Houd dan onze vacatures in de gaten.