Defensie brengt bezoek aan ProRail

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hans van Griensven bracht woensdag een werkbezoek aan ProRail. Het bezoek is georganiseerd door reservisten in dienst van ProRail. ProRail heeft als beheerder van vitale infrastructuur van oudsher een bijzondere band met Defensie. In tijden van oorlog of bij bijzondere omstandigheden kunnen de partijen een beroep op elkaar doen.

Tropisch weer

Zo stond de Koninklijke Landmacht juli 2015 nog paraat om te helpen bij verstoringen van het treinverkeer. ProRail en NS hadden Defensie om hulp gevraagd in verband met tropische weersomstandigheden en de vele evenementen die destijds tegelijkertijd plaatsvonden op verschillende plekken in het land. Op veertien plekken in Nederland stonden destijds tien militairen klaar om bijvoorbeeld water uit te delen of mensen met een beperking te vervoeren. De militairen hoefden niet in actie te komen.

Reservisten

Luitenant-generaal Van Griensven sprak tijdens zijn bezoek onder meer over de uitdagingen die reservisten tegenkomen, doordat zij onderdeel uitmaken van zowel defensie als hun werkgever. Ook bracht hij een bezoek aan de Verkeersleidingspost in Rotterdam. Directeur Asset Management Karel van Gils gaf uitleg over hoe ProRail het spoor 24/7 onderhoudt en berijdbaar houdt.