Communicatie blijft de sleutel!

Onder normale omstandigheden hebben Ruud Penders en zijn Public Affairs-collega’s het al druk. Ze informeren en onderhouden contact met stakeholders, volgen Kamerdebatten, weten wat er in het (Europese) parlement speelt met betrekking tot het spoor en schrijven en lezen mee met Kamerbrieven.

En hoewel veel Kamerdebatten, bijvoorbeeld over spoorordening en spoorwegveiligheid, niet doorgaan, heeft Ruud het in coronatijd drukker dan ooit. “ProRail is van groot belang voor de samenleving en onmisbaar om Nederland draaiende te houden. Veel stakeholders informeren bij ons of dat ook in deze periode lukt. Wij zijn heel transparant in onze communicatie naar hen toe, dat doen we heel goed.”

Ook schrijft Ruud wekelijks een update vanuit ProRail voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en staat hij stand-by bij de plenaire Kamerdebatten over corona. Zo kan het ministerie altijd de goede antwoorden op vragen over onze sector doorgeven aan de bewindspersonen die het debat voeren. “Bij grote wijzigingen in de NS-dienstregeling overleg ik met mijn counterpart bij NS. Dan informeren we gezamenlijk de Tweede Kamerleden.” Daarnaast neemt hij deel aan het coronateam van de afdeling Communicatie & Externe Betrekkingen én is hij onderdeel van het gezamenlijke communicatiecrisisteam met NS. “Het dagelijkse overleg met NS, waar ik vanuit ProRail samen met een woordvoerder, aan deelneem, is altijd om kwart voor één ‘s middags. Dan zet ik mijn koptelefoon op en ga ik wandelen. Zo beweeg ik toch nog een beetje in de buitenlucht.”

Ondanks de drukte weet hij wel tijd voor ontspanning te maken, óók voor zijn collega’s. Zo organiseerde hij een virtuele pubquiz, waar hij met veel plezier op terugkijkt. “Er deed een heel gemengd gezelschap mee en ik heb veel leuke reacties gehad. Zeker voor herhaling vatbaar.”

Het thuiswerken gaat hem goed af. “Ik heb een werkkamer waar ik in alle rust kan werken. Dat gaat prima, al is het soms wel saai.” De vrijdagmiddagborrel met collega’s is daarom maar vervangen door een burenborrel. “Dan sta ik in mijn tuin en zij op hun balkon. Dat is hartstikke gezellig.”

Ben jij ook benieuwd naar de mogelijkheden bij ProRail voor jou? Check hier onze vacaturepagina!

Foto: Ruud werkte in de eerste weken van de coronacrisis nog in de Inktpot.