Brains en Big Data

‘Je zou het niet verwachten van ProRail, maar bij het DataLab van ProRail werk je aan gave innovaties rondom Big Data’, vertelt afstudeerstagiair ICT Daan Vos. Daan voorspelt in zijn onderzoek vandalisme langs het spoor.

Sporen naar innovatie
Het DataLab van ProRail zet nieuwe technieken in om allerlei problemen op te lossen zoals vertragingen, seinstoringen, maar ook spoorlopers. ‘Op welke dagen is de kans groter dat vandalisme langs het spoor voorkomt?’, dat is een van de vragen die Daan beantwoordt. ‘Dat komt door allerlei factoren zoals het weer of de locatie’.

Overtuigen maar
Daan helpt incidentenbestrijders die langs het spoor surveilleren. Een incidentenbestrijder ziet in een overzichtelijk dashboard of er een verhoogd risico is voor dieren of mensen die zich langs het spoor in een bepaalde regio bevinden. ‘Zo’n dashboard is natuurlijk interessant, maar het is lastiger om incidentenbestrijders te overtuigen dat het werkt’, vertelt Daan. Incidentenbestrijders bij ProRail handelen al jaren op dezelfde manier in hun werk, het is moeilijk om hen ervan te overtuigen dat het ook anders kan.

Afstuderen bij ProRail

 

Afstudeerstagiair ICT Daan Vos (rechtsachter)

Unieke combinatie
‘Een paar ICT-nerds bedenken een nieuwe techniek, maar dat wil niet zeggen dat iedereen het binnen ProRail ook inzet.’ Daar zit juist die uitdaging binnen een complexe organisatie zoals ProRail. ‘Je bent niet alleen met techniek bezig, maar ook met het overtuigen van collega’s om jouw techniek te gebruiken. Die combinatie maakt het echt heel interessant.’