Blik op diversiteit

Afgelopen jaar was een mooi jaar voor ProRail op het gebied van Diversiteit en Inclusiviteit (D&I). Programmamanager D&I Rachelle van Daalen heeft de verschillende diversiteitsthema’s weer mooi op de kaart gezet en de groep betrokken managers en collega’s die actief bedraagt om ProRail een meer diverse en meer inclusieve organisatie te maken, vergroot.

Inclusief werven

De recruiters binnen ProRail zijn in 2019 met een training gestart. Het betrekken van diversiteit en inclusiviteit begint namelijk al tijdens het werving- en selectieproces waar zij samen met de manager een belangrijke rol in spelen. Daarbij focust projectleider Lieselot Simonis zich binnen recruitment op talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Iedere nieuwe sollicitant ontvangt bovendien tijdens het wervingsproces een enquête over hun sollicitatie ervaring bij ProRail, waarin inclusie ook duidelijk naar voren komt.

Onderzoek

Aankomend jaar gaat Rachelle, samen met een team van studenten, wederom onderzoek doen naar de huidige situatie binnen ProRail op het gebied van Diversiteit en Inclusiviteit. Zo gaan de studenten onderzoek doen naar de loonkloof, het glazen plafond en naar het bestaan van (onbewust) uitsluiten of discrimineren binnen de organisatie. Managers spelen hierin een grote rol.

Activiteiten en verbinding

Net zoals vorig jaar gaan we binnen ProRail weer aandacht besteden aan een aantal belangrijke dagen, waaronder wereld autisme dag, wereld doven dag en coming out day.

Door aandacht te besteden aan specifieke thema’s ontstaan de gesprekken over hoe het beter kan binnen ProRail. Het delen van je ervaringen kan ook binnen netwerken als Trainbow, Iron Ladies, Young ProRail en ProRail Next en het netwerk voor neurodiversiteit.

Faciliteren

Samen met Rachelle gaan medewerkers dit jaar met elkaar meer in gesprek om te kijken hoe we ook de specifieke vragen binnen ProRail kunnen faciliteren. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld gesproken over een stilteruimte en diversiteit in het aanbod in het bedrijfsrestaurant. Rachelle merkt dat collega’s steeds meer de vrijheid voelen om over bepaalde zaken in gesprek te gaan, ook als ze voor een kleinere doelgroep van belang zijn. Jezelf zijn werkt, aldus Rachelle van Daalen.