Artificial Intelligence ingezet bij ProRail

“Stel, je hebt een aansluiting tussen twee treinen, maar de ene trein is drie minuten vertraagd waardoor de reiziger niet kan overstappen,” vertelt afstudeer stagiair Artificial Intelligence Richard van Wieringen.

Een bekend scenario. Op dat moment bekijkt een treinverkeersleider hoe hij dit het beste kan oplossen. Richard: “Al deze informatie staat in het Treindienst Afhandelings Document (TAD). Hierin staan de afspraken tussen ProRail en de vervoerders, die een domino-effect aan vertragingen moeten voorkomen.”

Simuleren van oplossingen

Voor zijn afstudeerscriptie bedacht Richard een agentsysteem, waarmee treinverkeersleiders worden ondersteund tijdens het oplossen en voorkomen van vertragingen. Een ‘agent’ is een autonoom computerprogramma dat volledig zelfstandig functioneert met bijbehorende acties en doelen. Uiteindelijk geeft ‘mijn agent’ een advies aan de treinverkeersleider om verdere vertragingen te voorkomen. Het agentsysteem van Richard staat nog in de steigers. Het is een ‘Proof of Concept’ dat echt werkt, misschien wordt het in de toekomst zelfs toegepast.

Gave innovaties

“Bij ProRail zit ik in een inspirerende omgeving. Van het vernieuwen van perrontegels met een wafelstructuur tot de inzet van smartwatches bij conducteurs.” Op het eerste gezicht wist Richard niet wat hij moest verwachten van ProRail. Via een docent vanuit zijn studie kwam hij bij deze afstudeeropdracht uit. “Ik zie het als een unieke kans om de theorieën vanuit mijn studie toe te passen op een maatschappelijk probleem. Je brengt twee werelden samen. Ik vind dat gaaf.”

Wil je als stagiair ook bijdragen aan vervoer waar Nederland beter van wordt? Meld je dan nu aan voor een stage.