Algoritmes maken ons werk makkelijker

Om zoveel mogelijk treinen te laten rijden maken wij veel gebruik van ICT oplossingen. Deze innovatieve oplossingen maken het mogelijk dat we één van de drukst bereden spoorwegen in de wereld zijn. En met nieuwe technieken als big data, advanced analytics en algoritmes vergroten we de beschikbaarheid van het spoor nog meer.

Laurens Koppenol, Projectmanager Innovatie en Ontwikkeling: “Twee jaar geleden zijn we ons eigen DataLab gestart. Na de eerste successen breiden we die investering nu sterk uit. Begin dit jaar richtten we een nieuw big data en analytics platform in. Nu maken dergelijke oplossingen echt deel uit van onze organisatie. Het wordt nog makkelijker om storingen op en rond het spoor te voorspellen, onderhoud korter te maken en eventuele storingen slimmer op te lossen.”

Algoritmes                     Algeritmes

Met Algoritmes de herstelduur van een incident verkleinen

Eén van de belangrijkste taken van een treinverkeersleider is het bijsturen van het treinverkeer bij een verstoring of incident op het spoor. Om hen te ondersteunen ontwikkelen we algoritmes om de herstelprognose en het optimale herstelpunt van een incident beter te bepalen. Zodra een incident optreedt loopt het aantal treinen op het betreffende spoor terug. Is het incident opgelost dan starten we het treinverkeer weer op tot de normale dienstregeling. De tijd hiertussen noemen we incidentduur en is afhankelijk van vele factoren. Vanaf de start van een incident worden prognoses afgegeven over de incidentduur. Dit prognosemodel kan verbeterd worden door de inzet van algoritmes; bv. data over de gemeten conditie van het gestoorde systeem en de actuele drukte op de route van de monteur. De prognoseduur wordt hierdoor nauwkeuriger afgegeven en de dienstregeling kan sneller worden hervat.