Dankzij ICT kan ProRail iedere dag vooruit. Dat geldt voor de klant, de reiziger en zeker ook voor het eigen personeel. Sander van den Heetcamp, manager Platform & Werkplek Diensten bij ProRail vindt dat al dat ICT-werk meer zichtbaar moet zijn. "ICT is ons best bewaarde geheim. Dat moeten we bekender maken. We staan voor grote, interessante uitdagingen waar we alle hulp bij kunnen gebruiken."
Bij ProRail werken ruim 650 ICT-collega’s. De diversiteit aan ontwikkelingen en werkzaamheden is enorm. Sander stuurt de afdeling Platform & Werkplek Diensten aan die bestaat uit zo’n 60 ICT-specialisten. "We houden ons bezig met de ontwikkeling, bouw en het beheer van hostingservices. Deze hostingservices worden gebruikt voor applicaties die onder andere nodig zijn voor het besturen van het spoor en voor de interne bedrijfsvoering. En zo zijn er bij ProRail nog heel veel andere applicaties die draaien op allerlei platformen, al dan niet in de cloud. Onze doelstelling is zoveel mogelijk te standaardiseren en automatiseren om sneller te kunnen leveren. Daarbij realiseren we marktconforme oplossingen op basis van technieken die veel ICT’ers aanspreken. Zo gebruiken we voor onze eigen bedrijfsapplicaties waar dat mogelijk is de software van Microsoft. Voor de applicaties voor het spoor werken we bijna altijd met bouwblokken of standaardmodules. Hierdoor kunnen we hele specifieke ICT-oplossingen maken, die we goed kunnen beheren en onderhouden."
Hybride werken
Een tweede hoofdtaak van de ICT-afdeling van Sander is het ontwikkelen, leveren en beheren van werkplek- en presentatiemiddelen om het hybride werken mogelijk te maken. ProRail heeft zo'n 5.000 medewerkers, waarvan een groot deel thuiswerkt. "Toen we in maart 2020 gingen thuiswerken, verliep dat qua werkplekfaciliteiten best soepel. Daar waren we bij ProRail al behoorlijk ver mee. Dat is ook weer een voorbeeld van ICT-werk op de achtergrond. Want de ProRail-collega met telefoon en laptop kan gewoon door blijven werken. We richten werkplekken in voor alle ProRail-collega's, dus voor collega's die vanuit huis werken én voor bijvoorbeeld de verkeersleiders. Ook als er calamiteiten zijn, zorgen wij dat collega’s zo snel en goed mogelijk weer aan de slag kunnen."
Veel mensen weten niet dat ProRail voor een groot deel een ICT-organisatie is.
Veel mogelijkheden
Voor al die werkzaamheden zijn goede ICT-professionals nodig. Voor nu en zeker voor later. "We kunnen elke gekwalificeerde ICT’er gebruiken. Werken bij ProRail ICT biedt veel mogelijkheden. Je kunt je bij ons ontwikkelen tot echte specialist, maar ook tot leidinggevende. Op verschillende gebieden. Architecten, engineers, service level managers en analisten. We hebben bij ProRail volop interessante vacatures. Bovendien is er volop tijd en ruimte om te leren en te groeien. Je hoeft echt niet meteen alles te kunnen. Wel moet je het leuk vinden om veel te leren over ICT bij ProRail. Onze ICT-omgeving is namelijk heel uitgebreid. Ook werken we steeds meer op de agile manier. Als dit je aanspreekt, dan zit je bij ons goed."
Gave dingen
Sander werkt sinds 2017 als ICT-manager bij ProRail. "Al onze systemen en toepassingen leveren een schat aan data op. We willen steeds meer datagedreven gaan werken. Dat wil zeggen dat we beslissingen nemen op basis van analyses en feitelijke informatie, in plaats van te vertrouwen op ervaringen en onderbuikgevoel. Hierdoor kunnen we sneller en preciezer reageren op veranderende omstandigheden. Die opgave om meer datagedreven te zijn hebben we met zijn allen. Ook willen we als ProRail in 2030 de bestaande spoorwegcapaciteit nog beter benutten om de groei op het spoor aan te kunnen. Dan rijden treinen vaker, sneller en dichter op elkaar. Om dat te kunnen realiseren, moeten we als ICT leidend zijn en samenwerken met alle betrokkenen. Of dat nu de vervoerder is, de reiziger, ProRail-collega’s of nieuwe ICT’ers op de arbeidsmarkt. Zodat we met ICT nog veel meer gave dingen kunnen doen voor de toekomst van Nederland."