Hoe de opleiding eruitziet

De opleiding tot Treinverkeersleider wordt helemaal verzorgd en betaald door ProRail. Het is fulltime traject en duurt ongeveer 9 maanden. De eerste 4 tot 5 maanden (=basisopleiding) volg je de opleiding voornamelijk op één van de opleidingslocaties in Utrecht, Amersfoort, Arnhem, Amsterdam of Rotterdam. Daarna ga je voor het grootste deel verder op de verkeersleidingspost waar jij gaat werken. En goed om te weten, je krijgt de tijdens de hele opleiding je salaris volledig uitgekeerd. Op je onregelmatigheidstoeslag moet je nog wel even wachten. Die gaat in als je op je post gaat werken.

De opleiding bestaat uit 5 delen:

  • Deel 1: Basis spoorkennis en plan op orde brengen/houden.
  • Deel 2: Werken in licht verstoorde situaties.
  • Deel 3: Geplande werkzaamheden.
  • Deel 4: Storingen en ongeplande werkzaamheden.
  • Deel 5: Werken in zwaar verstoorde situaties.

Tijdens de basisopleiding maak je 3 theorie- en praktijktoetsen. De uitslag hiervan bepaalt voor een deel of je door kan naar het volgende deel. Ben je niet geslaagd voor een toets, dan kun je deze eventueel overdoen.

Naast de theorie- en praktijktoetsen, maak je 3 officiële examens. Een examen veiligheidscommunicatie, een theorie-examen en de proeve van bekwaamheid (praktijkexamen).

Gedurende het gehele traject heb jij een belangrijke rol als het gaat om de regie op het leerproces. Je houdt het hele traject een leerlogboek bij en kan aan de hand van een lijst met leerdoelen per week zelf monitoren of je aan alle leerdoelen voldoende aandacht hebt kunnen besteden.