“Hoi, ik ben Sam. In de vacature voor Treinverkeersleider sprak het me heel erg aan dat je de regie mag pakken en een grote verantwoordelijkheid krijgt, omdat je een belangrijke schakel bent voor heel Nederland. Dit paste goed bij de nieuwe uitdaging die ik zocht. Ik vond het wel echt spannend, maar juist daarom heb ik gesolliciteerd.

Tot nu toe vind ik het verrassend leuk. In juli begon ik met het eerste deel van de opleiding, waarin je goed wordt klaargestoomd voor het echte werk op een verkeersleidingspost: de plek waar ik uiteindelijk kom te werken.” De opleiding tot Treinverkeersleider wordt helemaal verzorgd en betaald door ProRail. 

Treinverkeersleider ProRail

Controle over de calamiteiten

‘’Ik krijg de meeste energie van het onder controle krijgen van calamiteiten op het spoor. Als er een gevaarlijke situatie ontstaat die ik veilig en snel afhandel, voel ik me goed. Denk bijvoorbeeld aan personen die langs het spoor lopen, dieren die per ongeluk op het spoor terecht zijn gekomen of een defecte trein die op het spoor stilstaat. Tot nu toe heb ik deze situaties alleen nog maar in simulaties afgehandeld, maar juist door deze goede voorbereiding kan ik het straks ook op de verkeersleidingspost. 

De impact van één muisklik

‘’Als Treinverkeersleider zorg je er altijd voor dat situaties op- en rond het spoor veilig blijven. Die verantwoordelijkheid ligt volledig bij jou. Eén muisklik op kantoor kan een volledige situatie buiten weer veilig maken. Ik vind dat leuk om te doen, het is elke keer weer een dilemma die je op moet lossen, klein of groot. Ondanks de strikte procedures heb je toch telkens een andere persoon aan de telefoon. Hierdoor is elke situatie verschillend, en dat haalt je uit je comfortzone. Hoe dan ook hebben je handelingen grote impact, en daardoor werkt iedereen heel bewust. 

Solliciteren? Gewoon doen!

‘’Twijfel je nog om te solliciteren? Dan zou ik zeggen, gewoon doen. In het sollicitatieproces krijg je een goed beeld van de opleiding en de functie, dus dan kan je bepalen of het wat voor jou is. Het moet natuurlijk bij je passen om de regie te pakken en verantwoordelijkheid te nemen, maar ProRail en alle opleiders steunen je hier enorm in. Het is een betrokken organisatie en ik zou het iedereen aanraden om gewoon te solliciteren.’’ Hier vind je alle openstaande vacatures.