Verantwoordelijk werk

Verantwoordelijk werk in een dynamische omgeving

ProRail zorgt ervoor dat vervoerders hun reizigers of goederen veilig en effici├źnt van A naar B kunnen brengen. Dat vraagt om goed onderhouden spoor en optimale benutting van de beschikbare capaciteit. Maar ook om borging van de veiligheid en zorg voor een soepele treinenloop. Verantwoordelijk werk dus, dat vaak complexe vraagstukken oplevert.

Boeiend en dynamisch

ProRail werkt in een dynamische omgeving. Letterlijk, omdat er altijd treinen rijden die 24 uur per dag moeten kunnen rekenen op betrouwbare en veilige infrastructuur. Figuurlijk, omdat ProRail zich in een boeiend krachtenveld bevindt tussen vervoerders, overheid en reizigers, en rekening moet houden met veiligheid, milieu en de wensen van de samenleving.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu speelt in dit krachtenveld een belangrijke rol. Dit ministerie stelt het mobiliteitsbeleid vast en bepaalt het kader waarbinnen spoorbedrijven opereren.
Het beheer van de spoorinfra is via een beheerconcessie uitbesteed aan ProRail. De vervoerders die het spoor gebruiken, betalen hiervoor een gebruiksvergoeding. In ruil daarvoor dient ProRail een veilig en betrouwbaar spoorwegnetwerk te leveren, met goede overstapmogelijkheden op stations en stipte verkeers- en vervoersinformatie. Deze diensten en verantwoordelijkheden staan nauwkeurig omschreven in prestatiecontracten.